Center for Jewish Impact falënderon Taulant Ballën: Shqipëria, një aleat i palëkundur i Izraelit!

Center for Jewish Impact (Qendra për Ndikimin Hebre) falenderoi deputetin e Partisë Socialiste, Taulant Balla, për mesazhin e tij me rastin e 5-vjetorit të Pëkufizimit IHRA për Antisemitizmin.


Center for Jewish Impact (Qendra për Ndikimin Hebre) falenderoi deputetin e Partisë Socialiste, Taulant Balla, për mesazhin e tij me rastin e 5-vjetorit të Pëkufizimit IHRA për Antisemitizmin.

“Faleminderit Taulant Balla për qëndrimin kundër antisemitizmit, dhe faktit që je një aleat i palëkundur i Izraelit. Shqipëria jep një shembull në luftën kundër fanatizmit, duke adoptuar si Pëkufizimin e IHRA për Antisemitizmin, ashtu edhe organizimin e Forumit të Ballkanit 2020 Kundër Antisemitizmit 🇮🇱🇦🇱”, shkruan Center for Jewish Impact në postimin e saj në Twitter.

Në mesazhin e tij në Twitter, Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Socialiste, deputeti Taulant Balla, shkruan:

“5-vjetori i Përkufizimit të Aleancës Ndërkombëtare të Holokaustit IHRA i Antisemitizmit. Shqipëria është krenare që ka miratuar përkufizimin e punës së antisemitizmit,më 22 tetor 2020. Shqipëria është e qartë në qëndrimin e saj dhe gjithmonë ka qenë kundër çdo forme diskriminimi”.

Më 28 tetor 2020, Kuvendi i Shqipërisë, në partneritet me Lëvizjen Kundër Anti-Semitizmit dhe Agjencinë për Hebrenjtë të Izraelit, organizuan Forumin e parë Ballkanik Kundër Anti-Semitizmit, 2020. Forumi u mbajt online.

Forumi u zhvillua pas miratimit të Rezolutës “Për miratimin e përkufizimit të përdorshëm për antisemitizmin, përcaktuar nga Aleanca Ndërkombëtare për Përkujtimin e Holokaustit”, në seancën plenare të datës 22 tetor.

Fjala e deputetit Taulant Balla në Forumin Ballkanik kundër Antisemitizmit (28 tetor 2020):

Shumë faleminderit bashkë-organizatorëve tanë, Lëvizjes për Luftën kundër Anti-Semitizmit, që kanë mbështetur nismën time për organizimin e këtij Forumi të parë ballkanik kundër anti-semitizmit.

Më lejoni gjithashtu t’ju uroj mirëseardhjen të gjithëve ju që po ndiqni virtualisht Forumin tonë, dhe shoh dhjetëra studentë nga universitetet e rajonit dhe nxënës të shkollave të mesme që po na ndjekin.

Shqipëria, përgjatë shekujve i ka rezistuar pushtimeve dhe zaptimeve të shumta. Ne e kemi kaluar këtë të shkuar të turbullt dhe kemi ndërtuar një demokraci të zhvilluar dhe stabilitet ekonomik.

Gjatë gjithë kësaj, Shqipëria ka ruajtur një kulturë të veçantë kombëtare.

Ne kemi një gjuhë të lashtë, unike.

Më e rëndësishmja, Shqipëria ka ruajtur gjithashtu një sërë vlerash kombëtare të qëndrueshme.

Historia e komunitetit hebraik të Shqipërisë ilustron më së miri vlerat mbi të cilat është ngritur vendi ynë.

Që në Shekullin e Dytë ka ekzistuar një prani e hebrenjve në Shqipëri, por në vitet 1930 numri i tyre është tkurrur në vetëm 200 persona.

Menjëherë pas pushtimit nazist të vendit tonë, në vitin 1943, ata shpejt shenjëstruan hebrenjtë e Shqipërisë.

Shqiptarët, të bashkuar, qëndruan përkrah bashkatdhetarëve të tyre hebrenj.

Autoritetet shqiptare refuzuan të dorëzonin listat e hebrenjve, ndërsa shqiptarët e thjeshtë – myslimanë e të krishterë – rrezikuan jetët e tyre duke fshehur fqinjët hebre.

Hebrenjtë e Shqipërisë jo vetëm mbijetuan, por numri i tyre u rrit në përfundim të Luftës së Dytë Botërore, pasi shumë hebrenj u strehuan nga vendet fqinje dhe evropiane.

Zonja dhe zotërinj,

Populli shqiptar bëri një zgjedhje historike duke iu bashkuar aleancës më progresiste të kohës, gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Për më shumë se shtatë dekada, morali i politikës botërore është ndërtuar mbi vlerat e anti-fashizmit.

Rendi botëror dhe paqja mbeten sot e do të vazhdojnë të qëndrojnë në themelet e anti-fashizmit. Shpëtimi i hebrenjve në Shqipëri është një nga shprehjet më të shkëlqyeshme të anti-fashizmit të popullit tonë.

Sjellja unike e shqiptarëve ndaj hebrenjve ka konfirmuar një cilësi të shkëlqyer të pikëpamjeve të tyre mbi botën dhe një virtyt popullor që është pjesë e imazhit të një vendi të përparuar.

Humanizmi i shprehur ndaj çdo komuniteti në rrezik, toleranca ndër-fetare dhe vlera të tjera të popullit shqiptar vlejnë të përmenden, veçanërisht për të luftuar synimet e atyre që provokojnë frymën e konfliktit dhe intolerancës.

Ky kapitull i shquar dhe kryesisht i patreguar i historisë së Shqipërisë nuk është një episod i rastësishëm. Ndjenja e nderit, besimit dhe respektit mes shqiptarëve, pavarësisht fesë apo besimit, është rrënjosur në strukturën etike dhe morale të Shqipërisë. Kjo është pjesë e një kodi shekullor të njohur si “besa”, një kod nderi.

Një jetë e mbushur me “besë” është një jetë besimi të qëndrueshëm mes fqinjëve, një angazhim për të bërë gjithçka që është e mundur për të ndihmuar njëri-tjetrin.

Ndaj, shpëtimi i vëllezërve tanë hebre nga tmerret e nazizmit nuk ka qenë thjeshtë një akt i veçantë heroizmi gjatë kohërave më të errëta të njerëzimit.

Ka qenë çështje nderi kombëtar, krenarie për atë çfarë do të thotë të jesh shqiptar!

Bota e sotme është bërë e ndërlidhur. Po jetojmë sfida të vështira.

Evropa sot është një komunitet pa kufinj, multietnik, multikulturor dhe shumë gjuhësh.

Shqipëria është gati të ulet në një tryezë me BE-në dhe të negociojë për anëtarësimin e saj,

Deri ditën që do të jemi anëtar.

Dhe aty do të qëndrojmë krenarë, duke ndriçuar me vlerat tona themelore: humanizmin, mbrojtjen e atyre që janë në rrezik dhe tolerancën fetare.

Toleranca fetare dhe etnike mes shqiptarëve ka qenë historikisht e pandashme.

Evropës sot i duhet një thirrje aktuale për frymën e bashkëjetesës dhe tolerancës fetare.

Ndërsa më duhet ta përfundoj,

Jam shumë krenar që Kuvendi i Shqipërisë ka hedhur një hap të rëndësishëm të enjten e javës së kaluar me miratimin unanim të përkufizimit të IHRA-s, gjë që mund të shërbejë si model për tu ndjekur nga parlamentet e tjera të rajonit.

Ambasadorja e Izraelit, Galit Peleg, merr pjesë në darkën e Iftarit

I pranishëm ishte edhe Presidenti i Shqipërisë, Bajram Begaj.

Izrael

Golda Meir, “Zonja e Hekurt” e Izraelit

E vetmja kryeministre femër dhe një nga themelueset e Shtetit të Izraelit

Shqipëri

“Lulja e Vlorës” i Dr. Anna Kohen prezantohet në Izrael

Ambasadat e Kosovës dhe Shqipërisë organizojne promovimin e librit te Dr. Anna Kohen, “Lulja e Vlorës: Duke u rritur hebre…

Kosove

“Grand Hotel Belushi”, hoteli me 5 yje më i bukuri në Kosovë!

Eshtë një investim shumë serioz dhe madhështor i vëllezërve Belushi, të mirënjohur për investimet në Austri

OPED

Ismail Kadare: Pse më zgjoi një interes të veçantë “Hebrenjtë në Shqipëri” i Monika Stafës

Parathënia e shkrimtarit të madh shqiptar, Ismail Kadare, fitues edhe i “Çmimit të Jerusalemit për Letërsi”

Bota

Blinken dënon aktin terrorist palestinez pranë një sinagoge

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken mbërriti sot në Tel Aviv në një kohë kur dhuna mes Izraelit dhe palestinezëve…

Spyzone

Rrëfehet ish-shefi i Mossad, Yossi Cohen: Operacionet që mahnitën shërbimet inteligjente

Yossi Cohen jep detaje specifike të veprimeve të Mossad kundër programit bërthamor të Teheranit