Vajza e shpëtuar hebreje rikthehet pas shtatë dekadash: Nuk do të vdisja pa i takuar

Sonja Adishe ishte vetëm dy vjeç kur familja e saj e kërcënuar nga nazistët gjeti strehë në shtëpinë e Agostin Çiftjes në Shkodër. 74 vjet më pas, ajo rikthehet në Shqipëri për të takuar familjarët Çiftja që i quan “vëllezër”.

Daniel Shure: E vërteta e Kadri Cakranit dhe heroizmi i shqiptarëve për shpëtimin e Hebrenjve

Kadri Cakrani ishte një udhëheqës i Frontit Kombëtar anti-komunist dhe si Komandant në Berat ai e dinte se ai mund të mbronte vendasit, duke përfshirë disa qindra hebrenj në atë pjesë të Shqipërisë.

Combat Antisemitism shkruan për dokumentarin e Elise Nake: Shqipëria – Streha e Sigurt e Hebrenjve

Faqja zyrtare e Combat Antisemitsme publikoi një shkrim në lidhje me dokumentarin e realizuar nga Elise Nake, që dëshmon përpjekjet heroike të Shqipërisë për të shpëtuar popullatën e saj hebreje gjatë Holokaustit.

Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj: Hebrenjtë në vilajetin e Janinës, ku bënin pjesë edhe Berati, Vlora dhe Gjirokastra

Ngulmimet hebraike në kohën osmane në Shqipëri gjendeshin kryesisht në qytetet-port shqiptare, sepse aty mbërrinin kryesisht të arratisur hebrenj nga Spanja, Portugalia dhe Italia. – Pjesë nga libri “Hebrenjtë në trojet shqiptare”, me një përqendrim në historinë dhe kulturën hebraike”, me autor Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj

Dona Haber, një shqiptaro-hebreje në Boston: Krenare që Shqipëria i shpëtoi hebrenjtë!

Sot, Dona jeton në Boston, në një zonë hebreje, por me një identitet të plotë etnik shqiptar, duke e shprehur këtë në gatime, në muzikën që dëgjon, në gjuhën shqipe, duke ndjekur politikën, artin dhe turizmin në Shqipëri. – Nga Manjola Markola, Dritare.net

Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj: Hebrenjtë në vilajetin e Shkodrës

Në Shkodër duket se nuk ka pasur shumë hebrenj, sepse në përgjithësi popullsia e atyshme ishte fanatike dhe nuk u jepte hebrenjve të drejta dhe siguri për t’u ngulitur në qytet, edhe pse Shkodra ishte një ndër qytetet e lulëzuara të pjesës ballkanike perëndimore të Perandorisë Osmane

Albert Ramaj: Shpëtimi i hebrenjve në Shqipëri dhe Kosovë

Shpëtimi i hebrenjve në Shqipëri dhe Kosovë – Nga Albert Ramaj

Familjet shqiptare që shpëtuan hebrenjtë gjatë Holokaustit

Gjatë viteve 1933-1945 shqiptarët strehuan dhe shpëtuan nga ekzekutimi i forcave naziste 3280 hebrenj. Ky veprim fisnik i shqiptarëve është vlerësuar shumë nga të huajt edhe sot e kësaj dite. Në një artikull të shkruar nga media e njohur zvicerane Watson, janë paraqitur gjashtë familje shqiptare që strehojnë dhjetëra hebrenj.

Sjellja e shqiptarëve ndaj hebrenjve unike në botë!

Fjala e deputetit Taulant Balla në Konferencën Ballkanike kundër Antisemitizmit:

Hebrenjtë në Shqipërinë e Besës!

Rasti më unikal ku hebrenjtë u mbrojtën gjatë viteve të Holokaustit ishte Shqipëria, jo vetëm për faktin se mbrojti hebrenjtë, që banonin aty, por edhe hebrenjtë që erdhën nga vendet e tjera evropiane, të cilët u strehuan e u fshehën prej shqiptarëve, pavarësisht rreziqeve dhe ndëshkimeve që u kanoseshin këtyre të fundit prej nazistëve.