Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj: Hebrenjtë në vilajetin e Shkodrës

Informacioni i gjetur mbi praninë e hebrenjve është nxjerrë nga një regjistër i Arqipeshkvisë së Shkodrës të vitit 1799

“Jewish Daily Bulletin”: Shqipëria krijon Fondin Kombëtar të Hebrenjve

Fondi u krijua, më 13 janar 1937 dhe drejtohej nga Menachem Yomtov dhe Isaac Cohen.

Intelektualët hebrenj që jetuan në Shqipëri

Intelektualët hebrenj që kanë ardhur në Shqipëri gjatë kohës së Holokaustit janë të shumtë, madje mund të themi që pjesa më e madhe e hebrenjve të ardhur vinin nga shtresa intelektuale të mesme qytetare

Muzeu Hebraik në Vlorë, Rama: Shpëtimi i hebrenjve, një prej faqeve më të arta të historisë së shqiptarëve

Projekti fitues për muzeun u prezantua nga studio e njohur izraelite “Kimmel Eshkolot Architects”.

“Dera e hapur”, gjatë Luftës së Dytë Botërore shqiptarët shpëtuan nga vdekja 3280 hebrenj

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave ka publikuar foton e familjes së Jonuz Domit së bashku me miqtë e tyre hebrenj, të strehuar gjatë luftës në shtëpinë e tyre në Elbasan, në vitin 1945

Enigma për hallën që u zhduk pa lënë gjurmë

NJË FAMILJE HEBREJE GREKE E AMERIKËS NË KËRKIM TË RRËNJËVE TË SAJ SHQIPTARE.

Elisabeth Vrato: Gjyshi im, Kadri Cakrani, shpëtoi 600 hebrenj në Berat gjatë Holokaustit

Gazeta e madhe izraelite “Israel Hayom” shkruan për komandantin e rajonit të Beratit, Kadri Cakrani, i cili me aktet e tij shpëtoi nga vdekja qindra refugjatë hebrenj nga pushtuesit nazistë, madje duke rrezikuar jetën e tij duke fshehur disa në shtëpinë e tij.

Combat Antisemitism shkruan për dokumentarin e Elise Nake: Shqipëria – Streha e Sigurt e Hebrenjve

Faqja zyrtare e Combat Antisemitsme publikoi një shkrim në lidhje me dokumentarin e realizuar nga Elise Nake, që dëshmon përpjekjet heroike të Shqipërisë për të shpëtuar popullatën e saj hebreje gjatë Holokaustit.

Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj: Hebrenjtë në vilajetin e Manastirit

Ngulmimet hebraike në kohën osmane në Shqipëri gjendeshin kryesisht në qytetet-port shqiptare, sepse aty mbërrinin kryesisht të arratisur hebrenj nga Spanja, Portugalia dhe Italia. – Pjesë nga libri “Hebrenjtë në trojet shqiptare”, me një përqendrim në historinë dhe kulturën hebraike”, me autor Prof. Asoc. Dr. Edmond Malaj

Dona Haber, një shqiptaro-hebreje në Boston: Krenare që Shqipëria i shpëtoi hebrenjtë!

Sot, Dona jeton në Boston, në një zonë hebreje, por me një identitet të plotë etnik shqiptar, duke e shprehur këtë në gatime, në muzikën që dëgjon, në gjuhën shqipe, duke ndjekur politikën, artin dhe turizmin në Shqipëri. – Nga Manjola Markola, Dritare.net