Revista amerikane “The Counter Punch”: Besa, krijimi i një kulture paqeje

Më shumë se 2000 hebrenj u mbrojtën nga shqiptarët, të cilët rrezikuan jetën e tyre për t’i mbajtur të sigurt.

Hebrenjtë në Shqipërinë e Besës!

Shqipëria, jo vetëm mbrojti hebrenjtë, që banonin aty, por edhe hebrenjtë që erdhën nga vendet e tjera europiane.

Dr. Ardian Muhaj: Historia e shpëtimit të hebrenjve në Shqipëri nuk fillon në Luftën e Dytë Botërore

Familja hebreje Coduto mund të konsiderohet si një dinasti konsujsh raguzanë në Vlorë, pasi edhe në vitet 1610-1620 konsull i Raguzës në Vlorë, Daniel Coduto, ishte një nga kjo familje.

Pakti i Zogut me hebrenjtë

Në janar të vitit 1944, Mbreti Zog u takua me krerët e Shoqatës Anglo-Hebraike në Londër, me një plan për bashkëpunim

Elbasani dhe hebrenjtë, histori dashurie

Sipas historianit Kujtim Bevapi, rreth 30% e popullsisë së lagjes ‘Kala’ në Elbasan përbëhej nga hebrenj.

Filozofi David Leon, rabini hebre i Vlorës në shekullin e XV-të

Gazeta e njohur franceze, “L’Univers israélite”, e njohur si “Gazeta e Principeve Konservatore të Judaizmit”, ka botuar, me 20 mars 1914 një shkrim në lidhje me hebrenjtë e Vlorës. Rabini dhe filozofi Messer (Zoti) David Leon (David ben Judah Messer Leon) shërbeu si rabin më Vlorë në shekullin e XV-të.

Albert Abazi: Shqiptarët dhe hebrenjtë në Berat, miqësi mes dy kombeve fisnikë

Gjatë Luftës së Dytë Botërore në qytetin e Beratit u vendosën gjatë luftës 20 familje hebreje të identifikuara

Matteo Tacconi: “Të Drejtët e Shqipërisë”

Gazetari i njohur italian, Matteo Tacconi,  sjell historinë e shqiptarëvë që shpëtuan hebrenjtë gjatë Holokaustit.

Mjeku hebre që shëronte beratasit gjatë Luftës së Dytë Botërore

Në muzeun e Holokaustit në Izrael, Yad Vashem, janë gdhendur edhe emrat e 20 familjeve shqiptare beratase

Media hebraike: Shqiptarët i mashtruan gjermanët se nuk kishte asnjë hebre në vend

“Jewish Daily Bulletin”, 4 shkurt 1946, publikon shkrimin e gazetarit të njohur ruso-hebre, Ilya Ehrenburg